Overstappen van Google Analytics naar GA4

De digitale wereld evolueert razendsnel en dat is voor Google Analytics niet anders. Een tijdje geleden werd de nieuwste update, Google Analytics 4, op de wereld losgelaten. Een flinke stap voorwaarts want GA4 geeft nog betere inzichtingen in het gedrag van je klantengedrag en de kanalen en apparaten die ze gebruiken. Een schat aan info die je kunt gebruiken om je business te boosten. Waarom zou je die kans laten liggen?

Waarom de switch maken van Google Analytics naar GA4?

Veranderen is altijd een beetje moeilijk. Maar geloof ons wanneer we zeggen dat switchen naar Google Analytics 4 (GA4) een must is. Trouwens je kunt wel bij vertrouwde recepten blijven zweren, maar Google dwingt je op 1 juli 2023 simpelweg de overstap te maken. Je anticipeert dus maar beter op de noodgedwongen switch.

Google Analytics heeft zijn beste tijd gehad en daar is een goede reden voor: het gewijzigde bezoekersgedrag en het feit dat de focus steeds meer op het recht op privacy komt te liggen. Traditioneel meet Google alles via sessies die gekoppeld zijn aan user data. In heel wat gevallen werkt dit goed, maar bij apps en onepagers schiet deze manier van meten te kort. Ga je analyseren, dan mis je vaak het complete plaatje. Met GA4 behoort dit probleem tot de verleden tijd. Maar er zijn nog veel meer nieuwe features en voordelen voorzien.

De voordelen en nieuwe features van GA4

Aan Google Analytics 4 zijn heel wat voordelen verbonden. We zetten de belangrijkste even voor je op een rijtje:

 • GA4 is een stuk schaalbaarder, waardoor het systeem makkelijk meegroeit met je bedrijf. Je verzamelt de data van je app en website op één locatie.
 • De privacybescherming is een stuk hoger.
 • GA4 is voorzien van krachtige machine learning. Dit laat toe om proactief met verbeteringen op maat te komen. GA4 speelt in op tracking prevention en zorgt toch voor betrouwbare data.
 • Cross-device volgen wordt een stuk makkelijker. De nadruk ligt daarbij op interacties/events.
 • Betere integratie met andere tools.

Wat zijn de nieuwe features van GA4?

GA4 zit boordevol nieuwe features. We sommen ze even voor je op.

 • Data streams
  Data van meerdere sites en apps kunnen in GA4 makkelijk gegroepeerd worden.
 • Rapporten
  De rapporten evolueren meer naar een dashboard dat je op maat kunt instellen. Grafieken en visualisaties maken het behapbaar.
 • Insight tool
  Geniet van verbeterde automatische inzichten en voorspellingen. Machine learning laat je toe je conversies snel te optimaliseren.
 • Explore
  De tool om specifiek user journeys te analyseren en funnels in kaart te brengen. Een duidelijk overzicht van de verschillende ondernomen acties om tot een resultaat te komen.
 • Events
  Heel wat events zoals klikken op links, downloads, … kunnen in de interface meetbaar gemaakt worden. Google Tag Manager is dan niet meer nodig.
 • Audiences
  Op basis van machine learning worden doelgroepen gegenereerd. Ze kunnen ook makkelijker geanalyseerd worden en ingezet worden voor campagnes.

Wanneer overstappen naar GA4?

Ten laatste op 1 juli 2023 moet je verplicht overstappen op GA4. We raden je aan niet zolang te wachten en de overstap goed voor te bereiden en tijdig te maken. Eerder verwerkte gegevens door Universal Analytics zullen nog wel 6 maanden behouden blijven.

Zelf de omschakeling maken naar GA4?

Kun je zelf de omschakeling maken naar GA4? Alles kan, maar dat betekent nog niet dat het de optimale manier van werken is. Op het internet zijn er heel wat basic stappenplannen te vinden die je kunt toepassen om de overstap te maken. Als eerst emoet je alvast een Google Analytics 4-property aanmaken om dit vervolgens te configureren. Een Setup Assistant kan je helpen met de basisinstellingen. Let wel, het goed configureren van GA4 is niet enkel belangrijk, er kruipt ook aardig wat tijd in. De basis is vaak niet voldoende om de gegevens te analyseren die je echt nodig hebt.

Laat het instellen van GA4 over aan een specialist

Bij Mtea zijn we al jaren thuis in Google Analytics. Door de jaren heen hebben we de evoluties gevolgd en kennen we het platform dan ook van naaldje tot draadje. Het spreekt voor zich dat we ons ondertussen ook verdiept hebben in GA4. Als ervaren specialist beheersen we de nieuwe features, kunnen we GA4 voor jouw websites en apps instellen en helemaal op maat configureren. Zo meten we perfect waar jij nood aan hebt en belang aan hecht. Terwijl jij focust op je core business, zorgen wij voor een vlotte en probleemloze overstap naar GA4, zodat je betere inzichten krijgt. Wij bezorgen je indien gewenst op regelmatige basis rapporten, maar net zo goed kunnen we je zelf wegwijs maken in het systeem. Uiteraard volgen we ook alle nieuwe ontwikkelingen op de voet en implementeren we de best practices.

Maak een afspraak

Wil je weten wat GA4 voor jouw onderneming kan betekenen, wil je tijdig anticiperen en/of de meerwaarde ervaren? We bespreken de mogelijkheden graag samen met jou. Maak een vrijblijvende afspraak en we bekijken samen of een samenwerking wenselijk is.

Ontdek ons

Portfolio