...

Wat is SEO (search engine optimization)?

SEO betekent Search Engine Optimization. Wellicht heb je er ooit al eens van gehoord maar weet je niet wat het precies inhoudt? Geen paniek, in dit artikel leggen wij je haarfijn uit wat SEO precies is. Het is belangrijker en uitgebreider dan je denkt!

SEO of Search Engine Optimization via Google

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, wat in het Nederlands vertaald kan worden als zoekmachine-optimalisatie. Het is een digitale marketingstrategie die gericht is op het optimaliseren van de online vindbaarheid van een website, zodat deze hoger scoort in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google en Bing. Het is eigenlijk een verzameling van verschillende technieken. SEO is dus veel meer dan gewoon wat blogartikels schrijven.

Er zijn drie grote pijlers die de basis vormen van een succesvolle SEO-strategie:

  1. Techniek
  2. Content
  3. Autoriteit

Technische SEO

Technische SEO heeft betrekking op de technische aspecten van een website die van invloed zijn op de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Dit omvat o.a. het optimaliseren van de website-architectuur, de URL-structuur, de laadtijd van de pagina’s, de mobiele responsiviteit en de indexeerbaarheid van de website.

Een goed geoptimaliseerde website qua techniek kan helpen om hoger te scoren in de zoekresultaten, omdat zoekmachines deze websites als gebruiksvriendelijk beschouwen en gemakkelijker kunnen indexeren.

Content SEO

Content en on-page SEO omvat alle handelingen die genomen worden op de website zelf om de online vindbaarheid te verbeteren. Dit omvat o.a. het gebruik van relevante zoekwoorden en -zinnen in de websitecontent, het optimaliseren van meta-tags, titels en beschrijvingen, en het toevoegen van interne links om de website gemakkelijker te navigeren.

Goede content is van groot belang omdat het zoekmachines helpt te begrijpen waar de website over gaat en welke inhoud relevant is voor zoekopdrachten van gebruikers. Door de juiste zoekwoorden te gebruiken in de inhoud kan een website hoger scoren in de zoekresultaten en meer verkeer aantrekken. De eerste stap is het opstellen van een zoekwoordenonderzoek. Zo bepaal je waar mensen uit jouw doelgroep naar op zoek gaan en welke relevante zoektermen interessant zijn. 

Niet alleen blogartikels moet je optimaliseren, maar ook de gewone websiteteksten doorheen je website. Pas hierbij op voor ‘duplicate content’! Duplicate content zijn dezelfde teksten die op een of meerdere websites meerdere keren voorkomen. Google heeft dit niet graag en kan dit afstraffen. Het is dus erg belangrijk dat je steeds originele content schrijft.

Autoriteit

De derde maar minstens even belangrijke pijler is autoriteit. Autoriteit en off-page SEO gaan over handelingen die buiten de website worden genomen. Dit omvat o.a. het opbouwen van backlinks (linkbuilding) en het verbeteren van de reputatie van je website op sociale media.

  • Linkbuilding: Linkbuilding omvat het verzamelen van links naar jouw website vanuit andere domeinen. Dit zijn eigenlijk verwijzingen van de ene website naar de andere, oftewel backlinks. Het is zeer interessant dat websites met een hoge autoriteit naar jouw website linken. Google zal dit opmerken en jouw website hoger waarderen, wat betere rankings in de zoekresultaten kan betekenen.
  • Social media: Door je websitecontent te delen op social media lok je mensen naar je website. Als andere mensen je content dan ook nog eens delen, dan verhoogt dit de reputatie van je website.


Off-page SEO is dus belangrijk omdat het de autoriteit en betrouwbaarheid van een website verhoogt. Dit kan zoekmachines helpen om de website hoger in de zoekresultaten te plaatsen.

SEO samengevat

SEO is een belangrijk onderdeel van digitale marketing en kan een grote invloed hebben op het online succes van een bedrijf. De drie pijlers van SEO – techniek, content en autoriteit – vormen de basis van een goede SEO-strategie en kunnen de online vindbaarheid van een website aanzienlijk vergroten. Het is een proces dat tijd vergt en continu geoptimaliseerd moet worden. Je concurrenten zitten namelijk ook niet stil. SEO is dus eerder een ‘marathon’ dan een ‘sprint’. Op lange termijn zorgt SEO wel voor het meeste rendement en uiteindelijk een betere ROI. Met een goede SEO-strategie ben je namelijk minder afhankelijk van paid advertising.

Aan de slag met SEO

SEO kan complex zijn, daar zijn we eerlijk in. Het vergt ook veel tijd. Er zijn cruciale factoren waar je rekening mee moet houden, en het is belangrijk dat je meteen de juiste KPI’s vastlegt om de resultaten van je SEO-inspanningen te meten.

Interesse in de mogelijkheden van SEO voor jouw bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op! We helpen je graag verder.

Ontdek ons

Portfolio

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.