Native vs. hybrid app: wat heb ik nodig?

Hybride of native app
Misschien heb je de termen native app en hybrid app weleens horen vallen, maar heb je geen flauw idee wat het verschil is. Mtea is thuis in beide apps. We geven dan ook graag aan waar de verschillen liggen en wat de eigenschappen en voordelen zijn van beide varianten.

Er zijn drie soorten apps

  1.  Native app
  2. Web app
  3. Hybride app

Besluit je een app te laten ontwikkelen, dan zijn er dus drie mogelijkheden. De meeste apps worden onmiddellijk geassocieerd met een web app, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Welke app voor jou de beste oplossing vormt, hangt van heel wat factoren af. Je budget, je doelstelling en eventueel ook een deadline: het zijn allemaal aspecten die een rol kunnen spelen.

Wat is een native app?

Kies je voor een native app, dan moet er een mobiele applicatie op een smartphone of tablet geïnstalleerd worden voor je de app kunt gebruiken. Die extra handeling kan een drempel vormen. Een native app moet voor elk besturingssysteem (Android of iOs) apart gebouwd worden. Vervolgens kan de app gedownload worden in de App store of Google Play store.

Wat is een web app?

Deze applicatie draait op het internet en hoef je niet te installeren. Je gebruikt deze app door een URL in je browser in te geven. Een web app is dus ook perfect bruikbaar met een computer of laptop. Het verschil tussen een reguliere website en een app is vaak niet helemaal duidelijk en ze kunnen ook in elkaar overlopen. Vaak zit het verschil in de doelstelling. Een web app wordt ingezet voor interactie. Vaak moet je inloggen met je persoonlijke profiel om er gebruik van te kunnen maken. Denk maar aan boekings- of planningstools.

Wat is een hybride app?

Bij hybride apps wordt het beste van beide werelden gecombineerd. Een hybride app heeft meestal de look-and-feel van een native app en kun je downloaden op je smartphone, maar de manier van bouwen is verschillend. Er wordt vertrokken van een web app, die klaargemaakt wordt om te draaien op het gewenste besturingssysteem.

Welke app kies je?

Hopelijk zijn de verschillen nu wat duidelijker, maar nu komt de belangrijke vraag: welke app is geschikt voor je noden? Welke keuze je maakt hangt van een aantal factoren af:

  • Gebruiksvriendelijkheid: Zowel native als hybride apps maken gebruik van de functionaliteiten op je smartphone, denk maar aan pushberichten. Daarbij is een native app perfect op je telefoon afgestemd, waardoor die vaak net iets efficiënter werkt. Wil je een web app gebruiken op je smartphone, dan moet je via de browser passeren, vaak wat omslachtiger.
  • Doorlooptijd: Native apps nemen meer tijd in beslag om te ontwikkelen, ze moeten immers op maat van het besturingssysteem ontwikkeld worden. Een web app hoeft maar één keer gemaakt te worden en aangepast aan de verschillende toestellen. Dat kost minder tijd. Een hybride app zit daar meestal ergens tussen qua doorlooptijd.
  • Onderhoud: Apps moeten ook onderhouden worden. Dat kost het minst moeite en tijd bij web apps. Daarbij gebruik je altijd de laatste versie en hoeft de eindgebruiker niets te doen. Bij de ander vormen moeten de updates via de Stores gebeuren.
  • Kostprijs: Hier spelen een heel aantal parameters een rol, dus valt er moeilijk een standaardprijs op te kleven. Het is wel zo dat de kosten in de ontwikkelingstijd zitten. Hoe complexer de app, hoe hoger de kostprijs. De prijs van een native app zal dus normaal gezien net iets hoger liggen dan bij de andere twee.

Laten we praten

Heb je nood aan een app, maar geen idee welke oplossing voor jou de beste is en op welk budget je moet rekenen? Mtea is thuis in alle soorten apps en adviseert je graag op maat. Neem contact op zodat we je project kunnen bespreken en met de beste oplossing op de proppen komen.

Ontdek ons

Portfolio